Bakım Onarım ve Temizlik Talimatları
Her türlü ipliğin kendine özgü tozu (hay) bulunur. İplik örülüp kesilirken bu toz iğnelerin, tansiyonların ve kafa üzerinde birikim yapmaktadır. Bu elemanların her 24 saatte bir temizliğinin yapılması lazımdır. Şayet temizlenmez ise bunlar iğne kırılmasına veya iplik numarasının değişmesine neden olur. İğnelerin bulunduğu bölüme her 24 saatte bir damla 140 numara veya teflonlu yağ damlatmak gerekir. Yağın ince olmamasına özen gösterilmelidir.
Gres yağı basılacak yataklı rulmanların üzerinde gersörlük cıvataları bulunur. Buradan 6 ayda bir kez gres yağı basılması gerekmektedir.
Makinenin dişli kutusuna dişlilerin üzerine gelecek şekilde yağdanlık ile ayda bir defa yağlamak gerekmektedir. Gezdirici yürek dediğimiz bölüme ayda bir defa 140 numara yağ kullanılarak yağlama yapılır.
Gezdirici yüreğin hareket ettirdiği 12’lik mil, ince yağ ile ayda bir defa yağlanmalıdır. Makinede bulunan elektrik motorlarının üzerlerine veya kapaklarına toz birikebilir. Bunun için iplik tozlarının 48 saatte bir temizlenmesi gerekmektedir.
Aşınmış ye yıpranmış kayış veya zincirin tespit edildiğinde değiştirilmesi gerekmektedir. Makinenin ayda bir kez baştan aşağıya temizlenip gaz yağı veya yağ sökücü maddeler ile silinmelidir. Düzenli yapılan makine temizliği üretilen ipliklerin kirlenmesine engel olur.
5- DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Makinedeki çekim milinin fantazi iplik türüne uygun devirde olması gerekir. Şayet çekim mili uygun devirde değil ise mutlaka çekim milinin türünü yapmak istediğimiz iplik numarasına göre devir sayısının arttırılması veya azaltılması lazımdır. Bu ayar kesinlikle yetkili bir operatör tarafından yapılmalıdır. Bu ayar yapılırken makine dijital ise potansiyometreden eğer mekanik ise dişli kutusundaki dişlileri değiştirmek suretiyle yapılır.
Bütün fantazi iplik türlerinin yeterli deneyime sahip olan operatörler veya tekstil mühendislerinin yapacağı tetkikler ile kontrol altında tutulmalıdır.
Makine çalışır durumdayken temizlik yapılmaması gerekmektedir.
Makinenin temizliği periyodik olarak yapılmazsa bu durum iğne kırılmasına veya iplik numarasının değişmesine neden olur. Ayrıca iğne kırılması durumunda yüreğin içinde iğne parçalarının kalmamasına dikkat edilmelidir.
6- MONTAJ-DEMONTAJ BİLGİLERİ
Makinenin demontajı halinde yetkili bir şahıs tarafından makine üzerinde bulunan bütün parça numaralarına uymak suretiyle ve sökülen cıvataların yerine tutturmak şartıyla makinenin montaj ve demontajı mümkündür.
Yorum Bırak